Biblioteca Batthyaneum
Biblioteca Batthyaneum (în latină Biblioteca Batthyaniana) fost înființată în 31 iulie 1798 în Alba Iulia, din inițiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Ignațiu Batthyány (1741-1798).
Clădirea bibliotecii este monument istoric.
Biblioteca Batthyaneum a fost amenajată în interiorul bisericii fostei mănăstiri a trinitarienilor, construită în stil baroc între anii 1719-1738. În anul 1784, în contextul reformelor religioase ale împăratului Iosif al II-lea, mănăstirea a fost dezafectată, cu intenția de a fi transformată în spital militar. Clădirea a fost apoi achiziționată de episcopul Ignațiu Batthyány, care a transformat-o începând din anul 1792 conform scopurilor fundației sale.
Între 1792-1798 episcopul Batthyány a finanțat și coordonat lucrările de amenajare a clădirii, destinate ca spațiu în care să funcționeze biblioteca, observatorul astronomic și tipografia diecezană.
La 31 iulie 1798, de ziua sfântului Ignațiu de Loyola (patronul onomastic al episcopului), Ignațiu Batthyány a redactat și semnat actul fundației sale, Institutum Batthyanianum. Prin acest act, respectând legislația canonică, a donat Bisericii Catolice și Provinciei Transilvania observatorul astronomic, biblioteca și toate colecțiile personale, împreună cu clădirea și terenul aferent, ca structuri cu caracter public, oferind acces deschis la colecții oricui era interesat.
După moartea episcopului, între 1799-1826, au avut loc procesele intentate capitlului diecezan și Episcopiei de Transilvania de către familia episcopului Batthyány. În 1826 Tribunalul din Debrecen a hotărât definitiv și irevocabil că dreptul de administrare a Fundației Batthyány aparține capitlului diecezan.
În anul 1843 profesorii de la liceul romano-catolic din Alba Iulia au început aici, pe lângă observațiile astronomice, consemnarea unor parametri meteo, fapt care a însemnat deschiderea primei stații meteorologice de pe teritoriul actual al României.
În anul 1849, în timpul revoluției maghiare de la 1848-1849, observatorul astronomic a fost bombardat parțial, iar turnul, acoperișul și o parte din instrumente au fost distruse. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea observatorul astronomic și clădirea au fost restaurate prin lucrările finanțate de episcopul Ferenc Lonhart. Cu toate acestea, observatorul astronomic nu a mai putut funcționa decât parțial, specializându-se pe măsurători meteorologice.
La 7 octombrie 1912 a avut loc inaugurarea camerei blindate, devenită tezaur. În acest spațiu au fost aranjate manuscrisele și incunabulele bibliotecii. De asemenea, tot aici au fost transferate spre păstrare, la cererea episcopului Gusztáv Károly Majláth, documentele arhivei istorice a Capitlului de Alba Iulia și a Conventului de la Cluj-Mănaștur, precum și unele obiecte de orfevrerie ale Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.
Sursa: Wikipedia
Unitati de cazare din zona
-
Casa Cerbu
Strada Fata Cristesei, Nr. 315
Arieseni, Alba, 517040de la 150 LEI pe noapte
-
Casa Artemis
Soseaua Principala, Nr. 126
Pianu, Alba, 517535de la 300 LEI pe noapte
-
Apart Hotel Crema Residence
Bulevard Revolutiei 1989, Nr. 2E
Alba Iulia, Alba, 510217de la 163 LEI pe noapte
-
Pensiune agroturistica DAIANA
Strada CRISAN, Nr. 41
Albac, Alba, 517005de la 180 LEI pe noapte