Cetatile dacice din Muntii Orastiei
Fortarete dacice din Muntii Orastiei
Cele sase fortarete dacice din Muntii Orastie au fost construite in stilul murus dacicus, undeva intre secolul I inainte de Hristos si secolul I dupa Hristos, cu scop de aparare si protectie impotriva cuceririi romane.
Ramasitele acestora sunt extinse si inca foarte bine pastrate, conturand o imagine a Epocii Fierului, o epoca viguroasa si inovativa.
In prezent, multe persoane cauta in zona, datorita faptului ca Romania nu poseda o legislatie in acest domeniu.
Cele sase fortarete care alcatuiau sistemul defensiv al lui Decebal, sunt acum parte a patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Cetatea Sarmizegetusa sau capitala regatului dac, a fost probabil ridicata in secolul I Inainte de Hristos, si era formata din cetate, zona sacra si asezarea civila.
Zidurile cetatii au fost construite folosindu-se tehnica "murus Dacicus", care impresurau un mamelon situat la 1000 de metri altitudine.
In zona sacra se aflau sanctuare de plan rectangular si circular, construite din piatra de calcar, sau din andezit.
Asezarea civila era formata din cartierele de est si de vest, si se desfasura pe cateva zeci de terase, fiind cel mai mare complex dacic de locuit documentat pana in prezent.
Cetatea Costesti – Cetatuie este o fortificatie formata dintr-un val de pamant cu palisada, cu o latime la baza cuprinsa intre 6 si 8 metri, cu o inaltime de 2–2,5 metri.
Cetatea Costesti – Blidaru se afla la SV de comuna Orastioara de Sus din judetul Hunedoara, la altitudine de 705 m.
Piatra Rosie a fost o cetate cu dubla fortificatie, in forma de patrulater.
Asezarea de la Fetele Albe este pozitionata pe coasta insorita din partea de sud, a dealului Muncelului, care este despartita printr-o vale ingusta de inaltimea pe care se pot vedea si in prezent ruinele de la Sarmizegetusa Regia.
Impreuna cu constructiile civile, aici se evidentiaza existenta unui sanctuar de forma circulara, cu stalpi de piatra, descoperit pe terasa a IV-a.
Acest sanctuar a fost distrus de un mare incendiu, cel mai probabil in perioada desfasurarii celui de-Al Doilea Razboi Daco-Roman, care a avut loc intre anii 105 - 106 dupa Hristos.
Cetatea Capalna se intindea pe mai multe terase si era o fortificatie militara complexa, imprejmuita de ziduri groase din piatra cioplita si de santuri, cu rol defensiv.
Zona Muntilor Orastie, in care s-au aflat Cetatile Dacice este vizitata de o multime de turisti de pretutindeni, lucru pe care va incurajam sa il faceti si voi.
Unitati de cazare din zona
-
Pensiunea Panturism
Strada SAT FATA CRISTESEI, Nr. 264A
Arieseni, Alba, 517047de la 200 LEI pe noapte
-
Cabana Robert
Strada Dealu Bajului, sat Dealu Bajului, Nr. 209B
Arieseni, Alba, 517040de la 120 LEI pe noapte
-
Cabana Georgiana
Strada Principala, Nr. 324
Fata Lapusului, Alba, 517040de la 150 LEI pe noapte
-
Casa DAVID
Strada Principala, Nr. 160
Almasu Mare, Alba, 517030de la 200 LEI pe noapte