Casa mesterului Stan Ioan Patras, Sapanta
Obiectiv turistic din judetul Maramures - Casa mesterului Stan Ioan Patras, Sapanta
Sapanta este satul resedinta al comunei cu nume omonim, din judetul Maramures si a fost atestat documentar prima data in anul 1373.
Acest sat a gazduit o importanta comunitate evreiasca inainte de al doilea razboi mondial si tot aici s-a format dinastia hasidica Spinka.
Maramuresul este vizitat in fiecare an de foarte multi turisti, iar comuna Sapanta este un loc foarte important pentru cei mai multi dintre acestia.
Acest lucru se datoreaza in principal obiectivelor turistice care se pot vizita in zona, cum ar fi: Cimitirul vesel din Sapanta, care este opera mesterului Stan Patras, realizat in anul 1935, crucile gravate si colorate de mesterul Stan Patras conferindu-i un element original si unic in lume;
Rezervatia naturala “Mlastina Poiana Brazilor” cu o suprafata de 3 hectare; Valtorile din Sapanta, folosite pentru spalarea cergilor, tolurilor si postavurilor, dar si un asezamant monahal, constituit de Manastirea ortodoxa Peri-Sapanta, care detine hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.
Cazarea este posibila in unitati de tip pensiune, vila, camping si case de vacanta, care pot gazdui turistii care doresc sa viziteze zona sau aceste puncte turistice ale comunei Sapanta.
Casa Memoriala Stan Ioan Patras se afla la aproximativ 200 de metri de Cimitirul Vesel si se poate vizita pe strada Principala, la numarul 445.
Casa mesterului Stan Ioan Patras, autorul crucilor sculptate si pictate in cimitirul “vesel” din Sapanta detine un interiorul amenajat in spiritul traditiei locale si expune zeci de sculpturi realizate in basorelief si pictate, care sunt caracteristice artistului.
In curtea casei inca se afla atelierul mesterului, folosit de urmasii mesterului, Dumitru Pop fiind cel care se ingrijeste de muzeu si care continua mestesugul mostenit de la maestrul Stan Ioan Patras.
Edificiul istoric este format din trei incaperi dupa cum urmeaza: tinda la mijloc, o camera la strada si o camera spre gradina, pridvorul cu stalpi si arcade se afla in fata camerei de la drum si a tinzii.
Usa care asigura accesul in cladire se afla in capatul pridvorului, iar intregul edificiu detine un acoperis in doua ape, din tigla, iar portita si stalpii gardului au fost pictati.
Ioan Stan Patras a trait intre anii 1908-1977, iar in tineretea sa a fost atras de arte populare, sculptura, pictura si poezie. Incepand cu anul 1935, Ioan Stan Patras a realizat cruci de lemn de stejar, pe care le picta si inscriptiona scurte povestiri naive, epitafuri, care prezentau soarta decedatilor intr-un mod amuzant si uneori ironic, de cele mai multe ori intr-un mod arhaic si cu greseli gramaticale.
Mesterul a mai sculptat si porti maramuresene, troite si mai multe elemente care intrau in componenta caselor de lemn, precum sindrila, elemente de mobilier, scaune, dulapuri, cuiere si multe altele.
De-a lungul vietii, mesterul a ajuns la un numar cuprins intre 700-800 de cruci asemenea celor din Cimitirul Vesel, foarte bine integrate in arta populara a maramuresului.
Turistii localitatii Sapanta din Maramures, pot beneficia de cazare in unitati de tip pensiune, case de vacanta sau camping, care pun la dispozitia acestora facilitati ca: restaurant cu diverse preparate traditionale dar si internationale, acces la bucatarie, curte cu terasa, gratar, jacuzii sau ciubar, internet wireless si parcare gratuita.
De asemenea, camerele unitatilor sunt frumoase si primitoare si echipate cu baie proprie, minibar, televizor si frigider.
In Sapanta cele mai cautate unitati raman totusi cele care accepta animale de companie si cele care accepta plata cu vouchere de vacanta.
Casa memoriala Stan Ioan Patras din Sapanta este o atractie turistica importanta a judetului Maramures.
Casa memoriala Stan Ioan Patras din Sapanta poate fi vizitata zilnic intre orele 08:00 si 16:00, in perioada 1 octombrie - 14 aprilie, si intre orele 10:00-18:00 in perioada 15 aprilie – 30 septembrie.