Biserica de lemn din Botiza
Obiectiv turistic din judetul Maramures - Biserica de lemn de la Botiza
Botiza este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Maramures si este atestat documentar inca din anul 1373.
Intreg judetul Maramures detine o frumusete aparte, iar cei mai multi turisti din tara si din intreaga lume; viziteaza Maramuresul atrasi fiind de frumusetea naturala a zonei, dar si datorita obiectivelor turistice pe care le pot vizita.
De asemenea, zona in care se afla localitatea Botiza detine cateva obiective turistice interesante, cum ar fi: Valea Izei in care se afla localitatea Barsana, Rezervatia Pietrosu Rodnei, Manastirea Botiza, Castelul Kornis, Biserica De Lemn Din Poienile Izei sau Padurea Craiasa.
Cazarea se poate face in mai multe tipuri de unitati, de la case de inchiriat, cabane, vile pana la pensiuni si chiar hoteluri; unitatile de cazare isi ofera serviciile celor care doresc sa viziteze aceste puncte turistice ale zonei din jurul localitatii Botiza.
Biserica de lemn din Botiza dateaza inca din anul 1699 si a fost construita din dorinta nobilului Stefan Pop, in Viseul de Jos. In anul 1899 Biserica de lemn este mutata la Botiza si asezata pe locul in care s-a aflat o veche biserica de lemn construita la sfarsitul veacului XVI.
Vechea biserica este un lacas de cult greco-catolic cu hramul “Sfinta Paraschiva” si se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Maramures, avand codul LMI MM-II-m-A-04528.
Vechea biserica de lemn din Botiza, a fost daramata cu mai bine de un secol in urma, iar materialele rezultate au fost donate, cu ajutorul acestora ridicandu-se scoala confesionala din Hoteni.
Noua biserica detine un altar si un pronaos construite pe un plan dreptunghiular, cu o absidiola decrosata, realizata in forma poligonala, iar in vestul bisericii a fost pozitionat un foisor deschis; iar acoperisul detine o poala dubla, cu strasina interioara neintrerupta, inconjurand monumentul istoric, in timp ce turnul-clopotnita a fost asezat deasupra pronaosului.
Tocul usii de la intrare detine o multime de decoratii, de asemenea prezente pe portile maramuresene.
Tot in exterior se mai gaseste si funia impletita, sculptata, care inconjoara biserica.
Imediat dupa mutare, in anul 1899, biserica a beneficiat de lucrari de renovare, aceasta fiind si ocazia in care a fost realizata pictura bisericii, de catre Dionisie Iuga si fiica sa Aurelia, zugravi veniti din Nicula.
Pictura a fost realizata in cel mai mare procent folosindu-se motive florale, iar pictura iconostasului este mai veche decat pictura murala.
Pe spatele usii de la intrare se poate vedea si astazi o pictura care ilustreaza moartea cu coasa, impreuna cu cateva inscriptii moralizatoare, insa autorul acesteia nu se cunoaste.
Turistii care ajung in zona Botiza a judetului Maramures se pot caza in unitati de cazare diferite, de la case de inchiriat,vile, cabane pana la pensiuni si chiar hoteluri, pentru toate buzunarele.
Unitatile de cazare din Botiza ofera unele dintre cele mai importante facilitati, cateva dintre acestea ar fi: restaurant cu preparate traditionale, sauna, curte cu terasa si gratar, livada, bar, loc de joaca pentu copii, teren de sport, internet wireless si parcare gratuita.
Pe langa acestea, camerele unitatilor sunt frumos amenajate modern sau rustic si echipate cu facilitati ca baie proprie, minibar, televizor si frigider.
Biserica de lemn din Botiza este un obiectiv religios dar si turistic important atat pentru zona cat si pentru judetul Maramures.
Daca treceti prin localitatea Botiza din Maramures va recomandam sa vizitati si Biserica de lemn din Botiza.