Castelul Goga
Obiectiv turistic din judetul Cluj - Castelul Goga
Conacul Octavian Goga din comuna Ciucea, judetul Cluj a fost resedinta lui Octavian Goga si de asemenea locul in care este inmormantat.
Edificiul se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj inca din anul 2010.
Octavian Goga a fost un mare poet al Romaniei, a fost cel de-al 37-lea prim-ministru al tarii si a facut parte din Academia Romana. De-a lungul vietii poetul a fost dramaturg, gazetar, politician, traducator; lasand in urma o mostenire vasta cu poezii, traduceri, scenete, acte de teatru.
Conacul astazi numit Conacul lui Goga, este cumparat in anul 1919 de catre Octavian Goga, de la vaduva lui Ady Endre, chiar daca imobilul se afla intr-o stare foarte proasta.
Datorita faptului ca acesta nu detinea intreaga suma de 280. 000 de coroane pentru a efectua plata, poetul apeleaza la un imprumut din partea Bancii Agrare din Cluj, iar la data de 28 octombrie 1920 devenea proprietarul domeniului.
In momentul achizitionarii de catre Octavian Goga, domeniul de la Ciucea era alcatuit din: castelul construit cu intarituri, dar aflat intr-o stare precara si Casele Albe, care erau de fapt mai multe cladiri zugravite in alb. De asemenea, terenul aferent cladirilor dar si un alt teren de 15 hectare de pe celalalt tarm al Crisului Repede. Pe acest teren Octavian Goga a plantat pomi fructiferi.
Totusi, structura care se poate vedea si in zilele noastre a prins forma in urma lucrarilor de restaurare din anul 1926 si este compusa din:
Conacul Goga care era folosit ca si locuinta de catre familia poetului. Edificiul era format din parter care gazduia salonul de primire, sufrageria, Salonul Galben, biblioteca de periodice, si din partea de la etaj care era formata din biroul de lucru al lui Octavian Goga, salonul de muzica, biblioteca, si de asemenea baia si dormitoarele.
Casa Ady Endre, care gazduia personalul auxiliar, o magazie si bucataria, Casa alba sau Casa de oaspeti, folosita asa cum sugereaza si numele ca asezamant in care musafirii erau gazduiti, iar in zilele noastre ea adaposteste Muzeul de arta etnografica in cadrul caruia se pot admira costume traditionale, covoare, icoane si obiecte ceramice de origine moldoveneasca sau olteneasca.
Dupa ce Octavian si Veturia Goga s-au stabilit la Ciucea, acestia au decis ca mormantul lor sa fie stabilit pe acest domeniu, fapt care se gasea si in testamentul poetului.
Cazare in judetul Cluj gasiti in peste 300 de unitati de diferite tipuri si tarife.
In zona in care se afla Castelul Goga din localitatea Ciucea, se pot gasi multiple unitati de cazare de tip casa, vila si pensiune. Serviciile oferite de unitatile de cazare sunt de si pe masura pretentiilor clientilor. Dintre facilitatile oferite putem enumera restaurant sau acces la bucatarie, bar, gradina cu terasa si gratar, loc de joaca pentru copii si parcare privata. Unitatile detin camere cu facilitati ca balcon, baie privata, internet wireless, televizor si uscator de par.
Marea majoritate a unitatilor care ofera cazare in judetul Cluj accepta plata cu tichete sau vouchere de vacanta si sunt petfriendly, accepta animale.
Castelul lui Octavian Goga din comuna Ciucea se afla printre atractiile turistice importante ale zonei si poate fi vizitat de marti pana duminica in intervalul orar 9:00-17:00.
Unitati de cazare din zona
-
Pensiunea Dia Land
Strada Baciu, Nr. 358A
Baciu, Cluj, 407055de la 100 LEI pe noapte
-
Verificat in data de 21.04.2023
Cabana Străbunilor
Strada Principala, Nr. 1
Belis, Cluj, 407075de la 800 LEI pe noapte
-
Cabana MOON HOUSE
Strada Principala, Nr. 1
Nadaselu, Cluj, 407297de la 1700 LEI pe noapte
-
Verificat in data de 13.05.2023
Cabana Malul Lacului
Strada Parloage, Nr. 147 B
Somesu Cald, Cluj, 407311de la 500 LEI pe noapte