by Google

La sfârșit de sezon estival, cluj.travel trece în revistă cinci dintre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna. Am luat în calcul mai ales destinațiile care sunt amplasate într-un cadru natural pe care culorile toamnei îl pun în valoare și pe cele care presupun trasee rutiere ce străbat astfel de peisaje.

Mănăstirea Hurezi

Este Anul Brâncoveanu, iar cea mai importantă moștenire materială a voievodului, Mănăstirea Hurezi (cunoscută și sub numele Horezu), din Oltenia de sub munte, se găsește la marginea Parcului Național Buila-Vânturarița. Zona de contact dintre câmpie și colinele piemontane crează cadrul natural perfect pentru o reverie de toamnă, amplificată de minunea arhitecturală a stilului brâncovenesc.

Localizare: Mănăstirea Hurezi este situată la marginea dinspre Râmnicu Vâlcea a orașului Horezu. Un indicator de pe drumul național arată direcția spre mănăstire.

Pont: La zece minute cu mașina de mănăstire se află comuna Măldărești cu complexul arhitectural care cuprinde două cule și o biserică brâncovenească, dar și casa memorială I. G. Duca.

 

Sarmizegetusa Regia

Fosta capitală a dacilor din Munții Orăștiei este amplasată în mijlocul Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. În plină toamnă, pădurea de aici dezvăluie culori incredibile, de la ruginiu metalic spre galben-copt, peste rămășițe de verde estival. Ruinele se profilează grandios pe acest fundal, pentru un decor fotografic de neuitat. Cetatea a fost integrată în circuitul turistic, fiind prevăzută acum cu facilitățile necesare unei vizite decente.

Localizare: Sarmizegetusa Regia se află la circa 40 de kilometri de Orăștie, județul Hunedoara. Ultimii 20 de kilometri sunt de drum pietruit.

Pont: Pentru un plus de autenticitate, la coborâre de la Sarmizegetusa, opriți înainte de satul Costești, în drept cu punctul de informații turistice. De aici pornește un traseu de 40 de minute, pe jos, spre cetatea de la Costești-Cetățuie, neamenajată turistic.

 

Grădina Zmeilor

Blocurile de gresie răzlețite țâșnesc spre cer, înconjurate de o pădure de stejari peste care toamna aruncă culori blânde, într-o atmosferă impresionistă. Grădina Zmeilor a început să fie tot mai cunoscută în ultima vreme, după ce, în 2011, a fost finalizat un proiect de amenajare realizat cu fonduri europene. Turiștii frecventează acum zona, dar, într-o zi de octombrie, aveți toate șansele să fiți singur cu zmeii, într-un peisaj neverosimil.

Localizare: Grădina Zmeilor se află pe teritoriul comunei sălăjene Bălan. În satul Gâgău Almașului există un indicator rutier spre rezervația naturală.

Pont: Dacă toți ați ajuns în zonă, cuplați Grădina Zmeilor cu on vizită la Grădina Botanică din Jibou, o supriză plăcută în orice anotimp.

 

Pădurea Craiului

De la Bratca la Roșia, două comune bihorene din Apuseni, un drum excelent, reabilitat anul trecut, traversează inima codrilor din aria protejată Pădurea Craiului. Drumul, meandrat ca un râu de șes, ajunge la Roșia, unde fânațe romantice și pajiști cu floră luxuriantă te îmbie să zăbovești prin partea locului cât mai mult. Un motiv de prelungire a vizitei poate fi peștera cu cristale de la Farcu, aflată la 2-3 kilometri de centrul Roșiei.

Localizare: La Bratca se poate ajunge de pe DN1 Cluj-Oradea, pe un drum care pornește din comuna Bucea.

Pont: Dacă nu vreți să intrați în peștera Farcu, puteți să urmați traseul turistic amenajat în pădurea de lângă, marcat și semnalizat, cu un punct de belvedere, suspendat deasupra unei văi pitorești.

 

Moldovița-Sucevița

Este unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, care unește două bijuterii de artă și arhitectură incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt 30 de kilometri de serpentine cu viraje ac-de-păr, prin pădurile unde hălăduiau zimbri și bouri, acoperite de pelerine în culorile molatice ale toamnei. În plus, după 1 octombrie, turiștii gălăgioși de peste vară dispar, iar liniștea mănăstirilor poate fi din nou ascultată cu atenție.

Localizare: Ambele localități sunt situate pe șoseaua care unește Câmpulung Moldovenesc de Rădăuți, în județul Suceava

Pont: Venind dinspre Moldovița, după sfârșitul serpentinelor, pe dreapta, se află Popasul Turistic „Bucovina”, unde se mănâncă bine, putând fi comandată atât mâncare cu specific local cât și bucătărie internațională

 

Sursa: cluj travel