by Google

Cheile Valisoarei (numite si Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcatuiesc o arie protejata de interes national ce corespund categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip botanic si geologic), situate în estul Muntilor Trascau, în partea sudica a Depresiunii Râmetea (altitudine maxima 779 m si cea minima de 425 m,) în judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.

Rezervatia naturala cu o suprafata de 20 ha, si prezinta o importanta complexa (geomorfica si botanica), pe versantii cheilor sapate in calcare mezozoice (jurasice), se întâlnesc o serie de plante rare. Rezervatia este strabatuta de drumul judetean (107) ce uneste Valea Muresului (Aiud) de cea a Ariesului (Buru) si se afla la o distanta de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda si 65 km de Cluj-Napoca.

În dreapta cheilor, urcând din spre Aiud, se afla stânca numita Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atesta existenta cetatii Zedecheu, neidentificata în teren.

Rezervatia constitue un important obiectiv turistic, aici se mai poate vizita si ruinele cetatii medievale a Trascaului, biserica manastiri din Magina, satul Rimetea si muzeul sau etnografic, rezervatiile naturale Cheile Plaiului de lânga satulIzvoarele, Cheile Silosului, Vânatarile Ponorului, Huda lui Papara, Poarta Zmeilor (Pestera de la Grosi) si Piatra Secuiului (a carei parte nordica mai e numita si Coltii Trascaului).

 

Puncte de interes turistic

Înaltimile Coltilor Trascaului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zona de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordica a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Aceasta zona este ideala pentru zbor datorita diferentelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola si de la baza stâncii daca conditiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.

Alte zone pentru zborul cu parapanta sunt versantul drept al Cheilor Valisoarei (Dealul Bogza), cu aterizare în interiorul cheilor, sau Coltul Data cu posibilitati în functie de conditiile meteo.

 

Cai de acces si limite

Pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Sau pentru cei care vin dinspre nord accesul în chei se face din localitatea Turda sau Buru. Exista curse de autobuze doar din si spre Aiud. 

Rezervatia se întinde pe 100 ha. Zona strict ocrotita include întregul profil transversal al cheii, iar limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros(începe în dreptul crucii de pe marginea soselei) iar limita estica culmile domoale ce urc spre capatul nordic si sudic al cheilor pâna în Vârful Rachis (779 m). Zona tampon se extinde in vest pâna in Vârful Bogza Valisoarei (827 m), incluzând pajistile secundare pana în Pârâul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord. Limita estica se desfasoara ca o fâsie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m în partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Vârful Rachis.

 

Sursa: ghid video turistic