by Google

Cand spunem Gura Humorului de gandim automat la Bucovina, tinut cu peisaje de basm, incarcat de istorie si traditii. In multe zone din Bucovina timpul pare sa fi stat in loc si ni-l putem imagina pe Stefan Cel Mare strabatand muntii si vaile din zona pentru a stabili unde este cel mai pun loc sa cladeasca o noua manastire. Unele dintre traditii au ramas neschimbate de sute de anii, batranele inca mai cos iile si cunoscutele covoare bucovinene iar mestesugarii inca mai cioplesc lemnul si realizeaza minunatele oale din lemn imbodobite cu modele florale. Bunicile ne mai incanta cu doinele bucovinene iar daca ai ocazia sa petreci Craciunul in acest tinut o sa poti asculta colinde care o sa iti ajunga cu siguranta la suflet.

 Localitatea Gura Humorului se afla in inima Bucovinei, la limita estica a Obcinilor Bucovinei, la confluenta dintre raurile Humor si Moldova, de unde vine si numele localitatii. Se afla la 35 de km de municipiul Suceava, la o altitudine de aproximativ 470 m inaltime, iar in trecut a fost o cunoscuta statiune climaterica.

Dar Bucovina este cunoscut ca si tinutul manastirilor,in acest loc aflandu-se o mare parte din manastirile care ne-au facut cunoscuta tara in lume.

Poate cea mai cunoscuta manastire din Romania, la doar patru kilometri de Gura Humorului este Manastirea Voronet. Datorita picturii de pe fatada vestica simbolizand ,,Judecata de Apoi ” Manastirea Voronet a primit denumirea de capela Sixtina a Orientului, iar nuanta de albastru folosita pentru pictura exterioara este unica in lume si poarta denumirea de albastru de Voronet. In imediata apropiere de localitate se afla si Manastirea Humor, manastire da maicute in care ai ocazia sa vizitezi ateliere de incondeiat oua sau de pictat icoane. Alte manastiri din zona sunt: Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Putna, Manastirea datand din secolul al XIV Dragos Voda, Manastirea Volovat, Manastirea Slatina, Manastirea Dragomirna si Biserica Arbore. Si dupa ce te-ai saturat de vizitat manastiri nu uita sa dai o fuga pana la Salina Cacica. Aici ai ocazia sa te bucuri de racoare si de aerosoli in timp ce vizitezi cele doua capele din interiorul salinei. Capela romano-catolica Sf. Varvara- aflata la capatul scarilor cu 150 de trepte, la 21 metri adancime si Capela ortodoxa- aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfăşoară Orizontul I.Veti mai avea ocazia sa vedeti Sala de dans, loc in care de desfasurau baluri si intalniri festive si lacul artificial sapat de mineri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Pentru cei pasionati de drumetiile montane in Gura Humorului se afla Pietrele Doamnei si Piatra Soimului, iar pentru cei care vor sa afle mai multe despre traditiile din zona, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina va asteapta cu portile deschise. Recent inaugurat Parcul dendrologic Arinis este alegerea perfecta  pentru petrecerea timpului liber atat iarna cat si vara. Parcul este dotat cu doua bazine de dimensiuni olimpice acoperite -care pot fi folosite atat vara cat si iarna- si o piscina in aer liber. Pe timpul iernii puteti sa va exersati abilitatile de schiori si de patinatori pe partia de schi amenajata la standarde europene si la patinuarul din parc. Iarna nu trebuie sa ratati o plimbare cu sania iar vara o plimbare cu trasura sau o lectie de echitatie. Peisajele din jurul localitatii sunt de o frumusete rara, localitatea fiind la poalele padurilor falnice de brad iar pentru cei care doresc sa aiba parte de liniste si relaxare la un picnic in mijlocul naturii, atunci ai ajuns in local potrivit.

Gura Humorului este alegerea perfecta atat pentru cei pasionati de aventura cat si pentru cei care doresc sa se relaxeze si sa se bucure de peisaje uluitoare.

 

Sursa: ovia