by Google

Daca planuiti o evadare din stresul cotidian la sfarsit de saptamana sau chiar doriti sa va petreceti concediul in tara, judetul Neamt este locul perfect. Tinutul se bucura de o apreciere deosebita din partea turistilor, avand un patrimoniu turistic bogat  dintre care cele mai cunoscute sunt manastirile Neamt, Varatec, Agapia sau schitul lui Daniel Sihastrul, dar si obiectivele naturale, cum ar fi Cheile Bicazului, Masivul Ceahlaul sau Lacul Rosu. Insa pe teritoriul sau mai gasim si alte obiective la fel de frumoase si care merita vizitate, dar care sunt  mai putin promovate.

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina “Dragos-Voda”

Situata in comuna Vanatori-Neamt, rezervatia a fost infiintata in 1968 iar primele trei exemplare de zimbri au fost aduse aici in 1970. In prezent aici se gasesc 28 de exemplare de zimbri, dintre care doar 6 sunt folosite in scop turistic. Pe langa acestia mai puteti admira si cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, ursi, lupi precum si o diversitate de specii de pasari. De asemenea, in unul dintre lacurile special amenajate de pe teritoriul rezervatiei aveti posibilitatea de a pescui exemplare de crap, caras, stiuca sau biban.

Parcul Dendrologic Valeni

Intre orasele Piatra Neamt si Roman se afla comuna Valeni. Aparent linistita, aceasta asezare aflata la marginea padurii, ascunde cateva obiective turistice cum ar fi siturile arheologice din neolitic ( Coasta Davidului,), epoca bronzului (La Moara, Drumul Davidului) dar si Parcul Dendrologic Valeni. Parcul se intinde pe o suprafata de 2 hectare si cuprinde 100 de specii de arbori si arbusti dintre care 40 exotici. Aici va puteti relaxa inconjurati de arborele de lalea, ginkgo biloba, pinul rosu canadian, magnolii, brazi din Normandia, chiparosi japonezi, liliac chinezesc sau merisor.

Palatul Cnejilor

Palatul Cnejilor se afla in comuna Ceahlau, satul Schit, fiind construit in secolul 13 (dupa date neoficiale, neputand fi estimata perioada exacta). Acesta a fost initial schit/manastire (Manastirea Pionul) si, ulterior, curte boiereasca, transormare realizata de cnejii Cantacuzini, carora a apartinut domeniul. Dupa o licitatie publica, palatul a trecut in propriettatea familiei Sturdza, fapt ce a declansat depresii celor trei frati Cantacuzino, din care a rezultat si sinuciderea unuia. Palatul a tinut numeroasa evenimente istorice si a fost vizitat (fapt ce reiese din descrierile realizate de el) de catre Alexandre Dumas, precum si de Vasile Alecsandri.

Manastirea Durau

Actuala biserica, cu  hramul “Buna Vestire”, s-a ridicat pe locul unui vechi schit de maici, care exista aici inca de la inceputul secolului al XVII-lea. Printre personalitatile vremii care obisnuiau sa se intalneasca aici se numara Alexandru Vlahuta, Caragiale, Barbu Delavrancea ,Emil Garleanu sau Mihail Sadoveanu. In prezent este un obiectiv turistic important pentru statiunea Durau, care se aflata in plina dezvoltare. Manastirea este si un popas pentru cei care vor sa escaladeze masivul Ceahlau.

Casa Memoriala Veronica Micle

Cine nu a auzit despre marea poveste de dragoste dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle? Insa putini stiu ca locuinta in care aceasta s-a nascut se afla in Targul Neamt, in apropiere de Cetatea Neamtului. Aceasta a fost donata initial de catre Veronica Manastirii Varatec dar din 1984, dupa ce a fost refacuta dupa planul intial, lacasul isi deschide usile catre turistii care vor sa afle mai multe despre cea care a fost muza pentru multe dintre poeziile marelui nostru poet. Expozitia permanenta existenta aici prezinta momente din viata si creatia poetica a Veronicai Micle : fotocopii, manuscrise, carti si obiecte personale care au apartinut poetei.

 

 

Sursa: ovia